6. The Scooter Story! (2006 — )

Artikel 6 (av 8): Musiken (2006 – )

Inledande ord om Fourth Chapter (Fjärde kapitlet av Scooters musik)

I augusti 2006 meddelade Jay Frog att han hade beslutat att lämna bandet för att gå vidare med sin solokarriär. Istället för Jay Frog kom nu Michael Simon med i bandet. Innan han blev medlem i bandet hade han arbetat som tekniker under tio år. Han debuterade vid konsert vid Tufertschwil Open Air, i Tufertschwil i Schweiz den 19 augusti 2006 (Det är en by i kantonen S:t Gallen). Simon hade även viss framgång med sitt band Shahin & Simon, som remixade några av Scooters låtar.

Personligen tycker jag om de förändringar som gjorts i detta fjärde kapitel. Det blir alltid någon förändring med en ny bandmedlem.  Sedan Michael Simon kom med i bandet, har man ändrat stil ganska mycket. Den klassiska stilen av låtar i Happy Hardcore, Rave, Techno och Trance. Har nu blivit mer Hardstyle, Dubstyle och Jumpstyle m fl. Det tilltalar mig och jag verkligen glad för detta kapitel av bandets historia. Det är möjligt att en del fans har svårt med den här förändringen. Jag tror att band behöver förnya sig lite när man är med så länge som Scooter har varit.

Scooters nuvarande medlemmar – det fjärde kapitlet (2006 – ). Fr. v. Rick J. Jordan, H.P. Baxxter och Michael Simon.

Fjärde kapitlets diskografi

A. Studioalbumen

(Läs vidare om studioalbumen, här!)

 1. The Ultimate Aural Orgasm (2007) – tolfte albumet
 2. Jumping All Over The World (2007) – trettonde albumet
 3. Under The Radar Over The Top (2009) – fjortonde albumet
 4. The Big Mash Up (2011) – femtonde albumet
 5. Music For A Big Night Out (2012) – sextonde albumet

B. Extra-album

(Läs vidare om live-albumen, här!)

 1. Jumping All Over The World – Whatever You Want (UK) (2008)

Ett extra dubbel-CD-album utgavs med; dels en CD med samma låtar som i det trettonde albumet, och dels en CD med blandade singlar från hela den tidigare karriären.

C. Singlar

(Lyssna gärna på den nedanstående singelns musikvideo på länken, klicka på den! Obs! Med de övriga får ni själva söka på Youtube eller någon annan källa.)

 1. Behind The Cow (2007), den 34:e singeln.
 2. Lass Uns Tanzen (2007), den 35:e singeln.
 3. The Question Is What Is The Question? (2007), den 36:e singeln.
 4. And No Matches (2007), 37:e singeln.
 5. Jumping All Over The World (2008), den 38:e singeln.
 6. I’m Lonely (2008), den 39:e singeln.
 7. Jump That Rock! (Whatever You Want) (2008), den 40:e singeln.
 8. J’adore Hardcore (2009), den 41:a singeln.
 9. Ti Sento (2009), den 42:a singeln.
 10. The Sound Above My Hair (2009), den 43:e singeln.
 11. Stuck On Replay (2010), den 44:e singeln.
 12. Friends Turbo (2011), den 45:e singeln.
 13. The Only One (2011), den 46:e singeln.
 14. David Doesn’t Eat (2011), den 47:e singeln.
 15. C’est Bleu (2011), den 48:e singeln.
 16. It’s A Biz (Ain’t Nobody) (2012), den 49:e singeln.
 17. 4 AM (2012), den 50:e singeln.
 18. Army Of Hardcore (2012), den 51:a singeln.

D. Live-albumen

(Läs vidare om samlingsalbumen, här!)

 1. Live In Hamburg (CD|DVD|BLU-RAY) (2010)

Kapitlets musikstil och framgångar

Kapitlets musikstil

I det fjärde kapitlet är det mer vanligt med samples and med covers, vilket var vanligt under tredje kapitlet. Musikstilen är nog lite ändrad, kanske en del fans inte känner sig hemma med den nya stilen. På senare tid har Scooter inspirerats av andra artister än tidigare, som t ex Technoboy (en DJ från Italien) och Headhunterz (en DJ från Holland). Technoboy har hardstyle som musikstil vilket ofta blir 150 BPM (slag i minuten), i stället för Scooter vanliga 135 BPM. Headhunterz har också hardstyle men även dubstyle i sin musik. Det har blivit mer hardstyle, dubstyle och jumpstyle i singlarna, istället för happy hardcore och hardcore techno som det var tidigare i karriären.

Singeln “Behind The Cow” är ett bra exempel på hur Scooter gör sin egen låt genom att sampla från två andra låtar, vilka den ena är “What Time Is Love?” av The KLF och den andra är “(D0n’t Fear) the Reaper” av Blue Öyster Cult. På Scooters 12:e album, The Ultimate Aural Orgasm, finns låten “The United Wibe” (en cover på “Catch The Fox” av Den Harrow) och “Scarborough Affair” (är två samples, det ena från “Scarborough Fair” en engelsk folkvisa och det andra från “The First Noel/Mary Mary (DJ Shah Remix) av Sarah McLachlan”).

Singeln “J’adore Hardcore” är musiken baserad på sex musiksamples alla från dessa olika artister (“Chase The Sun” av Planet Funk, “I Just Can’t Stop” av The Pitcher, “Düp Düp” av Mickie Krause, “Lullaby” DJ Activator, dessutom ett textsample från “Proud To Be Loud” av Tat & Zat och “Living On Video” av Trans-X.

Singlarnas framgångar i kapitlet

Singeln “Behind The Cow” framfördes första gången på The Dome 40 i Düsseldorf den 1 december 2006, och låten släpptes för försäljning 19 januari 2007. Scooters 12:e album, The Ultimate Aural Orgasm, släpptes den 9 februari 2007. Albumet nådde en 6:e plats i Tyskland och tillbringade 16 veckor på Albumtopplistan. Andra singeln på samma album är, Lass Uns Tanzen, nådde skivaffärerna den 23 mars 2007. Trots att singeln bara nådde en 19:e plats på hemmamarknaden, lyckades den stanna kvar där på Singeltopplistan i hela 18 veckor.

Den 10 augusti 2007 släpptes singeln “The Question Is What Is The Question?”, men skivsläppet överraskade många fans då de hade förväntat sig en tredje singel på samma album hellre än att det kom nytt material. Men denna singel toppade med en 5:e plats på Singeltopplistan och spenderade otroliga 26 veckor på den. Det var ett rekord, då hittills ingen av Scooter singlar hade stannat så länge på en Singeltopplista. Denna singel var en jumpstyle cover-version på en klassisk 70-talslåt “How Do You Do” av Mouth & MacNeal.

Scooter släppte sitt 13:e studioalbum, Jumping All Over The World, den 30 november 2007. Den innehåller fyra singlar, vilka är (“The Question Is What Is The Question?”, “And No Matches”, “Jumping All Over The World”, “I’m Lonely” och “Jump That Rock (Whatever You Want)” finns bara med i en särskild utgåva för Storbritannien) . I en begränsad dubbel CD-utgåva av det trettonde studiealbumet finns på den första CD:n samma låtar som på den andra och dessutom några låtar med tysk sångtext, samt inkluderar en bonus-CD som innehåller alla tyska Top-10-singlar, från “Hyper Hyper” till “How Much Is The Fish?” plus den till nyligen släppta singeln “The Question Is What Is The Question?”.

I november 2007 gjorde bandet sin första tour i Australien. Och i mars 2008 var man med i sin första arena-tour i Storbritannien som huvudattraktion i den första Clubland Live tillsammans med Cascada, och några andra band som bl a Ultrabeat and N-Trance. Senare samma år i november/december var man huvudattration i Clubland Live 2, tillsammans med bl a September, Kate Ryan.

Bandets fjortonde studioalbum, Under The Radar Over The Top, släpptes i Tyckland den 2 oktober 2009. Det här albumet har fyra singlar. Den 14 augusti 2009 släppte Scooter detta albums första singel, “J’adore Hardcore”. När man spelade in musikvideon till denna singel den 30 juli 2009, var sångaren H.P. Baxxter nära att falla offer för en bilbomb på Mallorca i Spanien. Michael Simon rapporterade att Baxxter hade klarat sig men att det var väldigt nära en allvarlig olycka. Andra singeln “Ti Sento” från albumet nådde en Top-10 plats i Tyskland, och denna singel släpptes samtidigt på samma dag som albumet släpptes. Under den första veckan toppade albumet på en 2:a plats på den tyska Albumtopplistan. Den 27 november 2009 släpptes den tredje singeln “The Sound Above My Hair”. Den fjärde singeln “Stuck On Replay” släpptes den 12 mars 2010 och den var också den officiella Ishockey-VM-låten 2010 i Tyskland. Denna singel nådde som högst bara en 34:e plats på den tyska Singeltopp-listan. Men den var kvar där i 12 veckor.

Scooters femtonde album, The Big Mash Up, släpptes den 14 okober 2011. Och dess första singel “The Only One” släpptes den 20 maj 2011 och den nådde som högst en 45:e plats. Tråkigt nog är denna singel den första singel från någon av Scooters studiealbum som lyckas så pass dåligt. Konstigt, eftersom jag tycker att det är en av de allra bästa singlarna som de har gjort! Den andra singeln “David Doesn’t Eat” släpptes den 14 oktober 2011, alltså samma dag som albumet. Denna singeln nådde bara upp till en 67:e plats. Den tredje singeln “C’est Bleu” släpptes den 2 december 2011. Här kom singeln bara upp till en 77:e plats på tyska Singeltopplistan. Albumets fjärde singel “It’s Biz (Ain’t Nobody)” släpptes den 23 mars 2012. Trots att bandet ändrade soundet på sången, man har också en albumversion av denna låt, men det räckte ändå bara till en 79:e plats i Tyskland. Till detta album som en bonus-singel “Friends Turbo” finns denna med. Den är också den officiella temat till den tyska filmen “New Kids Turbo”.

Det senaste studioalbumet, Music For A Big Night Out, kom ut i höstas den 2 november 2012. Albumets firsta singel “4 AM” släpptes lite innan den 7 september. Och den andra singeln “Army Of Hardcore” släpptes samma dag som albumet.

Slutord

Michael Simon är fortfarande kvar som Scooters tredjeman i bandet. Jag tycker att även om bandet inte har legat så högt de senaste åren på singellistorna, så är låtarna av fantastiskt bra kvalité. Orsakerna kan vara olika, några av fansen kanske inte tilltalas av den nya musiken, stor konkurrens mellan olika artister inom elektronisk musik – många duktiga DJ:s, annat som lockar – nya dataspel.

Det fjärde kapitlet är klart mest omfattande musikproduktion i jämförelse med de tidigare. Jumpstyle har tillkommit som ny musikstil  och denna stil förekommer i de flesta kapitlets singlar. Dessutom  har Hardstyle och Dubstyle tillkommit som nya stilar. De nya stilarna har inneburit hårdare tongångar än det tredje och det första, det andra kapitlet hade det också men det var mer Hardcore techno (ibland bara kallat “Hardcore”), upplever jag det fjärde kapitlet som mer optimistiskt och medryckande än tidigare.

Advertisements